Mittwoch, 31. Juli 2013

A Wednesday in Berlin - SOLUNA - Brot und Öl

Adresse/adress: Gneisenaustraße 53 (Kreuzberg)
U-Bahnhof/underground station: Südstern
geöffnet/open: mo - fr 10-19h, sa 8-16h



In Berlin ist es gar nicht so einfach, richtig gutes deutsches Brot zu bekommen. Doch zum Glück gibt es Soluna: Hier wird das Brot noch selbst nach traditionellen (süddeutschen) Rezepten gebacken. Das Brot ist so gut, dass es es mittlerweile in die "New York Times" geschafft hat. Außerdem werden süße Backwaren, Käse und Tapenaden angeboten.

It's not that easy to find good German bread in Berlin. (I think I should explain "good German bread" to foreign readers. It has a crust - and no, you don't cut it off, you have to use your teeth -, it is not spongy and not sweetened. Sourdough is used in some types.) Fortunately, there is Soluna. Their bread is home-baked after traditional (southern German) recipes. It is so tasty that it was mentioned in the "New York Times". More over, they offer pastries, cheese and chutneys.


Man kann hier auch einkehren, allerdings ist der Service manchmal nicht allzu gut, deshalb empfiehlt es sich, das Brot mitzunehmen und zu Hause oder beim Picknick zu vespern.

One can stop to have a bite, here but the service is sometimes not the greatest. That's why I'd recommend to enjoy your food at home or at a picknick.







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